چیلر چیست؟
برای سوال چیلر چیست ؟ می توان پاسخ های متفاوتی ارائه داد. اما به صورت ساده و عامیانه ، چیلر به معنای آب سردکن است که برای تهیه آب سرد به منظور سرمایش فضای موجود در کاربری مسکونی ، اداری ، تجاری و صنعتی به کار می رود. چیلر مانند سایر دستگاه های تهویه و تبرید دارای چهار قطعه اصلی کمپرسور ، کندانسور ، اواپراتور و عامل انبساط گاز ( شیر انبساط و یا لوله مویی ) می باشد. در چیلر نیز با استفاده از کمپرسور فشار گاز مبرد را بالا برده و در شیر انبساط به طور ناگهانی فشار را پایین آورده بنابراین دما نیز به صورت ناگهانی به مقدار زیادی افت می کند ؛ زیرا فشار و دما رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. گاز مبرد در ابتدای سیکل وارد کمپرسور می شود ، در این حالت مبرد در شرایط " بخار مافوق گرم " که به اصطلاح سوپرهیت ( Super heat ) نام دارد و یا بخار اشباع قرار می گیرد. در کمپرسور فشار مبرد به شدت افزایش می یابد که در این حالت فشار مبرد حدودا 4.5 برابر می شود و به صورت بخار مافوق گرم از کمپرسور چیلر خارج می شود . وظیفه کمپرسور در چیلر افزایش فشار است پس از آن مبرد وارد کندانسور هوایی چیلر و یا کندانسور آب خنک چیلر شده و تبدیل آن به مایع سرد که به اصطلاح صابکولینگ( Sub cool ) نام دارد بر عهده کندانسور چیلر میباشد. در کل وظیفه اصلی کندانسور گرفتن گرمای نهان تبخیر مبرد و کاهش دمای مبرد مافوق گرم است . پس از خنک شدن مبرد در کندانسور که با افت فشار و افت دمای کمی همراه است ، مبرد وارد شیر انبساط می شود ، در شیر انبساط افت فشار ناگهانی با افت دما همراه می شود و فشار مبرد حدود 4.5 برابر کاهش می یابد. در این حالت گاز مبرد ترکیبی در حدود 20 درصد بخار و 80 درصد مایع را دارا می باشد. پس از آن مبرد که خنک شده است وارد اواپراتور می شود . در اواپراتور آب موجود در حال گردش فن کویل ها یا هواساز ها را خنک می سازد سپس مبرد مجددا وارد کمپرسور می شود و این چرخه یک سیکل تکرار شونده خواهد بود تا چیلر برای مصرف کننده دمای نقطه آسایش را به ارمغان آورد. شایان ذکر است در بعضی مواقع به جای اواپراتور چیلر از اصطلاح آب سرد کن چیلر استفاده میکنند.
کاربرد چیلر در صنایع
چیلر دارای کاربردهای مختلفی است که در اینجا به چند مورد از آنها شاره می کنیم. چیلر برای انواع دستگاه های تزریق پلاستیک ، صنایع دارویی و بهداشتی ، دستگاه های CNC ، صنایع تولید نوشابه ، آب معدنی ، دوغ و آبمیوه ، خنک کردن حوضچه های دستگاه های لبنيات ، صنایع چاپ و بسته بندی لمینت و سلفون ، انواع دستگاه های بادی و پلی اتیلن ، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ، تولید بطری پت و پلی اتیلن ، صنایع تولید رنگ ، صنایع شیر و لبنیات ، صنایع قالب سازی و اترجت وایرکات و پرس های هیدرولیک ، خنک کردن قالب ها و مخازن روغن ، دستگاه های تجهیزات پزشکی نظیر MRI ، دستگاه تولید فیلم PVC, PE,PP ، انواع دستگاه بادکن تولید PET و پریفورم ، دستگاه های ترموفرمینگ و نیمه فرمینگ و تولید ظروف یکبار مصرف کاربرد دارد.
انواع چیلر کدامند؟
۱. چیلر تراکمی
2. چیلر جذبی
به صورت کلی در دنیای تهویه و مطبوع چیلر به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شود و هرکدام از این دسته چیلر ها از نظر نوع کمپرسور چیلر ، نوع کندانسور چیلر و نوع اواپراتور چیلر به دسته های دیگر تقسیم می شوند که نحوه کارکرد چیلر را مجزا می کنند و در بخش های دیگر به صورت تفکیکی به آن ها خواهیم پرداخت اما در اینجا به صورت اجمالی تعاریفی از چیلر تراکمی و چیلر جذبی خواهیم داشت :
چیلر تراکمی
این نوع چیلر همانند دیگر چیلرها وظیفه سرد کردن آب را بر عهده دارد. پس از سرد کردن آب ، میزان آب مورد نیاز را پمپاژ کرده و به داخل ساختمان مسکونی ، اداری ، تجاری و یا ماشین آلات صنعتی هدایت می کند. آب سرد شده به فن کویل موجود در ساختمان یا هواساز می رسد و باعث خنک سازی محیط یا ماشین آلات صنعتی می گردد. جهت خنک سازی دستگاه های صنعتی ، دستگاه فنکویل دیگر وجود ندارد و فقط آب سرد در قطعات دستگاه ها و ماشین آلات صنعتی به حالت گردش در می آید و سبب خنک سازی دستگاه ها می شود.
چیلر جذبی
این نوع چیلر مانند دیگر دستگاه های تهویه مطبوع سبب خنک سازی می شود اما تفاوت هایی در طراحی ، ساختار و قطعات چیلر جذبی نسبت به دیگر چیلر ها وجود دارد. یکی از این تفاوت ها استفاده از منبع گرمایی مثل بخار داغ یا شعله گاز جهت خنک سازی آب می باشد. در چیلر جذبی دستگاهی به نام کمپرسور دیگر وجود ندارد و از انرژی الکتریکی یا موتور الکتریکی استفاده نمی شود ، بلکه به جای کمپرسور از حرارت و ژنراتور در سیکل استفاده می شود. وظیفه اصلی ژنراتور غلیظ کردن مایع است پس در چیلر جذبی اختلاف فشار و دما و متراکم سازی به وسیله ژنراتور با حرارت بالا انجام می شود.
انواع چیلر تراکمی کدام اند؟
1. چیلر تراکمی هوا خنک
2. چیلر تراکمی آب خنک
در اینجا قصد داریم به صورت جداگانه چیلر تراکمی هوا خنک و چیلر تراکمی آب خنک را توضیح دهیم تا بتوانیم در جهت انتخاب چیلر مورد نیاز شما عزیزان،راهنمایی های لازم را ارائه دهیم.
چیلر تراکمی هوا خنک چیست؟
چیلر هوا خنک که به چیلر هوایی نیز معروف می باشد به آن دسته از چیلرها اطلاق می شود که حرارت موجود در سیکل را با استفاده از فن های کندانسور به محیط بیرون دفع می کند. آبی که توسط چیلر تراکمی هوا خنک سرد می شود در فن کویل ها و یا کویل های آب سرد هواسازها مورد استفاده قرار می گیرد. در چیلر تراکمی هوا خنک دو سیکل وجود دارد 1_ سیکل مبرد چیلر هوا خنک : در این سیکل مبرد از کمپرسور با فشار زیاد خارج شده و در کندانسور خنک می شود و با گذر از شیر انبساط وارد اواپراتور شده و گرمای آب اواپراتور را جذب کرده و آب اطراف اواپراتور را خنک می کند و پس از خروج از اواپراتور دوباره به کمپرسور برمی گردد.
2_ سیکل آب سرمایش ساختمان چیلر تراکمی هوا خنک : از طریق کانال مکش داخل ساختمان که از بیرون به چیلر وصل است ،گرمای داخل ساختمان را وارد اواپراتور کرده و به گاز مبرد با دمای زیر صفر موجود در اواپراتور منتقل می نماید . اواپراتور گرما را جذب کرده و از طریق مبرد سرد آن را خنک می کند سپس از طریق کانال ها یا از طریق فن کویل ، این هوای خنک را به داخل ساختمان هدایت می کند. مجددا این چرخه در چیلر تراکمی از طریق کانال مکش انجام می گیرد تا به صورت پیوسته هوای خنک و مطبوع در ساختمان و محیط وجود داشته باشد.
چیلر تراکمی آب خنک چیست؟
چیلر تراکمی آب خنک به چیلر آبی نیز معروف می باشد. نحوه کارکرد چیلر تراکمی آب خنک مانند چیلر تراکمی هوا خنک است و به همان روال گرمای هوا را دفع کرده و پس از گذر از اواپراتور هوای خنک به محیط می دهد. چیلر آب خنک از سه سیکل و چیلر هوا خنک از دو سیکل تشکیل شده است که در اینجا سه سیکل چیلر آب خنک را معرفی می کنیم :
1_ سیکل مبرد چیلر تراکمی آب خنک : در این سیکل مبرد از کمپرسور با فشار زیاد خارج شده و در کندانسور خنک می شود و با گذر از شیر انبساط وارد اواپراتور شده و گرمای آب اواپراتور را جذب کرده و آب اطراف اواپراتور را خنک می کند و پس از خروج از اواپراتور دوباره به کمپرسور بر می گردد .
2_سیکل آب برج خنک کننده چیلر آب خنک : در این جا آب خنک شده در برج خنک کن ، وارد کندانسور شده و مبرد داغ را خنک می کند و دوباره به برج خنک کننده بر می گردد تا در برج خنک کن با عبور هوا از روی آب ، گرمای آن به هوا داده شود و مجددا پس از خنک شدن به کندانسور برگردد.
3_سیکل آب سرمایش ساختمان چیلر آب خنک :در این سیکل گرمای داخل ساختمان را وارد اواپراتور کرده و به مبرد موجود در اواپراتور منتقل میشود و پس از خنک شدن دوباره به ساختمان برمی گردد. آب توسط مبرد در اواپراتور خنک می شود و از آن جا بهفنکویل های موجود در ساختمان یا هواساز هدایت می شود و سبب خنک شدن محیط میگردد.