سردخانه خشکبار
سردخانه خشکبار چیست ؟
هر محصولی در حد زمان مشخصی دارای ارزش غذایی است و قابل مصرف و دارای تاریخ انقضا می باشد. محصولات خشکبار نیز از این امر مستثنا نیستند و هر محصول خشکبار در یک زمان مشخص بافت خود را از دست می دهد و فاسد می شود. جهت جلوگیری از فاسد شدن و خرابی خشکبار و همچنین انبارکردن یا ماندگاری بالا محصولات خشکبار در فصول مختلف از سردخانه خشکبار استفاده می شود. عمدتا سردخانه خشکبار جزء سردخانه بالا صفری می باشد و با توجه به نوع محصولاتی که قرار است انبار شود طراحی و ساخته می شود. در سردخانه خشکبار ، ابتدا محصول خشکبار داخل جعبه قرار می گیرد و سپس در داخل سردخانه یا روی پالت چیده می شوند و یا به صورت منظم در داخل قفسه ها قرار می گیرند. یکی از مهمترین مسائل سردخانه خشکبار توجه به درصد رطوبت موجود در سردخانه می باشد. باید توجه داشت هر محصول خشکبار میزان درصد رطوبت خاص خود را دارد . اگر درصد رطوبت محصول رعایت نشود ترکیبات موجود در محصول سبب کپک زدگی یا خرابی محصول می شود.
هزینه سردخانه خشکبار چقدر است ؟
هزینه سردخانه خشکبار را نمی توان به صورت دقیق برآورد کرد ؛ زیرا در هزینه های سردخانه خشکبار عوامل زیادی مانند کوچک یا بزرگ بودن سردخانه یا همان تناژ نگهداری خشکبار ، نوع محصول خشکبار ، شرایط نگهداری آن ، محل اجرای پروژه سردخانه خشکبار ، برند یا کیفیت استفاده شده در تجهیزات و دستگاه های سردخانه خشکبار ، شرایط آب و هوایی محل احداث سردخانه ، نوع کمپرسور سردخانه یا نوع کندانسور و یا نوع اواپراتور سردخانه و همچنین به استفاده کردن از تجهیزات مکانیکی یا الکترونیکی بستگی دارد. اما مهم است که با توجه به بودجه مالک سردخانه بهترین و مناسبترین دستگاه ها و تجهیزات برای احداث سردخانه انتخاب شود تا هزینه تعمیر و نگهداری سردخانه بالا نرود. در اینجا به عنوان مثال هزینه خرید سردخانه خشکبار به حجم 30 متر مکعب می تواند هزینه ای برابر 200 تا 250 میلیون تومان داشته باشد ، گرچه این مبالغ با توجه به نوسانات ارزی روزانه جا به جا می شود .
مشخصات سردخانه خشکبار
سردخانه خشکبار مانند دیگر سیکل های تبرید دارای چهار جزء اصلی یعنی کمپرسور ، کندانسور ، اواپراتور و شیر انبساط می باشد که هر کدام از این قطعات و دستگاه ها بر اساس سردخانه خشکبار کوچک و سردخانه خشکبار بزرگ تعیین ظرفیت می شوند. سردخانه خشکبار با توجه به نوع محصول خشکبار باید در یک دمای خاص و با رطوبت معین نگهداری شود. به عنوان مثال سردخانه های زیر باید داری این رنج دما و رطوبت باشند: سردخانه فندق باید دمای بین -3 تا 0 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 65 تا 70 درصد ، سردخانه بادام زمینی باید دمای بین 1 تا 5 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 55 تا 70 درصد ، سردخانه پسته باید دمای بین 0 تا 7 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 65 تا 70 درصد ، سردخانه سویا باید دمای بین 4 تا 5 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 15 تا 20 درصد ، سردخانه کشمش باید دمای بین 0 تا 2 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 90 تا 95 درصد ، سردخانه زژشک باید دمای بین 0 تا 1 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 90 تا 95 درصد ، سردخانه زعفران باید دمای بین 18 تا 20 درجه سانتی گراد و رطوبت بین 30 تا 35 درصد را دارا باشند.
خرید سردخانه خشکبار
پس از تعیین ظرفیت کمپرسور و انتخاب دستگاه های سردخانه خشکبار نظیر کندانسور ، اواپراتور و شیر انبساط می توان به چندین صورت پروژه سردخانه خشکبار را خریداری کرد. کارفرما می تواند به صورت مجزا و به شکل پروژه ای قطعات ، تجهیزات و دستگاه ها را به صورت تکی خریداری نماید و پس از انتقال ادوات به محل پروژه به کمک یک نصاب ماهر آن ها را بهم وصل کند و سپس سردخانه خشکبار را راه اندازی کند. در روش دوم مالک سردخانه خشکبار می تواند آن را به صورت سردخانه کانکسی خشکبار خریداری کند که دیگر نیازی به جوشکاری یا پیچ و مهره کردن قطعات ندارد و مستقیما سردخانه آماده را به محل پروژه انتقال دهد و راه اندازی نماید. در روش سوم کارفرمای پروژه پس از نصب ساندویچ پانل ، دستگاه برودتی را به صورت یونیت شده خریداری کرده و پس از انتقال آن توسط یک نصاب آن را به اواپراتور وصل می کند و سپس راه اندازی می کند. در روش اول و سوم مالک سردخانه باید جداگانه ساندویچ پانل را خریداری کند و در محل پروژه به وسیله پانل ها اتاق سرد خانه را احداث کند اما در روش دوم اتاق سردخانه از قبل توسط شرکت فروشنده ساخته شده است.
محاسبات سردخانه خشکبار چگونه است؟
باید توجه داشت که محاسبات و طراحی سردخانه خشکبار امری بسیار تخصصی است و به قول معروف کار را باید به کاردان سپرد ؛ زیرا اگر تجهیزات و دستگاه ها و همچنین قطعات خط مایع سردخانه خشکبار به درستی طراحی و انتخاب نشود ، علاوه بر ضرر در هزینه خرید دستگاه ها ، آسیب جبران ناپذیری به محصولات انبار شده وارد می سازد.
شرکت عصر یخی با داشتن مهندسین متخصص می تواند شما عزیزان را در امر مشاوره ، طراحی و تعیین ظرفیت سردخانه خشکبار یاری دهد. اما به صورت سر انگشتی طراحی سردخانه خشکبار به این صورت می باشد : به عنوان مثال برای زمینی به متراژ 30 متر مکعب در یک شهر با آب و هوای معتدل کمپرسوری به ظرفیت 1.5 اسب ، کندانسوری به ظرفیت 8 کیلو وات و اواپراتوری به ظرفیت 5 کیلو وات انتخاب می شود . همچنین سایز خط مایع این سردخانه 3/8 اینچ می باشد که همه این موارد و ظرفیت ها باید به صورت دقیق و تخصصی از طریق نرم افزار های برودتی محاسبه گردد. در هنگام طراحی سردخانه خشکبار حتما باید به شرایط آب و هوایی محل احداث سردخانه دقت شود تا دستگاه ها و تجهیزات به درستی انتخاب شوند.
صفر تا صد اجرای سردخانه خشکبار
جهت اجرا و ساخت سردخانه خشکبار عموما باید یکسری کارها را قبل از خرید دستگاه ها انجام داد این کارها شامل :
1. داشتن زمین یا مکان سردخانه خشکبار : با داشتن زمین مناسب و مشخص شدن هدف مالک از ساختن سردخانه خشکبار که آیا خود مالک می خواهد محصول را انبار کند یا می خواهد پس از احداث سردخانه آن را به اشخاصی دیگر سالیانه اجاره دهد.
2. مجوز سردخانه خشکبار : برای داشتن مجوز سردخانه خشکبار باید به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کنید با توجه به ماهیت حقیقی یا حقوقی بودن شخص مالک باید مستندات زمین محل احداث سردخانه به جهاد کشاورزی استان ارسال گردد تا کاربری زمین محل پروژه را بررسی نمایند.
3. هموار کردن زمین و اجرای سوله : زمین محل احداث پروژه سردخانه خشکبار باید کاملا صاف و عایق شود و قبل از انتقال ادوات ساخت سردخانه ، سوله آن باید اجرا شده باشد.
سردخانه خشکبار |
---|